Värstingarna värsting inom bärbara speldatorer

Efter att ha tittat på vilka viktiga aspekter som man vill ha i en bärbar speldator, vilka komponenter och tillverkare jag föredrar samt delat med mig av den dator som jag beställt, tänkte jag nu ta en närmare titt på några värstingdatorer från tillverkaren MSI och ASUS, datorer som kostar både en och två månadslöner att köpa, burkar som verkligen levererar det man behöver och betydligt mer därtill. Priserna på dessa datorer ligger på mellan 30–52 000 kronor, alltså inget som en vanlig Svensson skulle ha råd med.

ASUS ROG G701VI 17.3 tum

s1920x1080_g701_front-and-back-1024x772

Först ut har vi ASUS värsting, deras dyraste burk enligt prislistan på Komplett.se där priset ligger på 29 900 kronor. För detta får du en dator med en 17.3 tums skärm, en fyrkärnig Intel i7 processor på 2.6Ghz, 16 GB i installerat minne tillsammans med en SSD hårddisk på 512GB. Juvelen i denna krona är dock grafikprocessorn som är en enastående Nvidia GeForce GTX 1080 med 8GB dedikerat grafikminne av typen GDDR5x. Denna processor kan med enkelhet spela de allra mest krävande spel som finns på marknaden idag, utan några som helst bekymmer. Dessutom är datorn utrustad med både G-Sync för bättre responstid och VR-ready (Virtual Reality). När det gäller gränssnitt så erbjuder denna dator HDMI, Mini displayport, 3xUSB-C (thunderbolt) portar samt 3xUSB 3.0 portar. Självfallet har datorn också en inbyggd SD-kort slot. Om det är något vi ska se som negativt med denna dator är det vikten som ligger på 3.8 kilo och batteritiden som kunde varit lite längre. Men med tanke på vad som finns inuti är det inte allt för förvånande att batteritiden är lite kortare än vanliga datorer. Det krävs ju en hel del för att driva alla dessa kraftiga komponenter

MSI GT73VR 17.3 tum

msi_gt73vr_titan_openangle_900

Näst ut bland dessa ultimata speldatorer har vi en från MSI, den näst dyraste i deras utbud, med ett pris på hela 38 000 kronor. Här får ni en intel i7 sjätte generationens processor på 2,7Ghz men med överklockningsmöjligheter som gör att processorns hastighet kan ökas upp till otroliga 4Ghz, vid behov, och allt detta genom att använda befintliga program i datorn. Samma program kan även ställa in datorn för att maximera energiförbrukningen på både CPU och GPU, där ni bibehåller prestanda men också maximerar energiförbrukningen och förlänger batteritiden.

Datorn kommer också levererad med 32GB installerat minne, två stycken 256GB SSD hårddiskar tillsammans med en traditionell 1TB hårddisk. Grafikprocessorn är den samma som i den Asus datorn jag skrev om här ovan, en Nvidia GeForce GTX 1080 med 8GB dedikerat grafikminne. I övrigt är den väldigt snarlik ASUS datorn när det gäller utbudet av tillgängligt gränssnitt. Vikten på datorn är 3,9 kilo, alltså lite tyngre än ASUS burken.

MSI GT83VR 18.4″ Full HD matt G-SYNC

msi-gt83vr_titan-product_pictures-3d15

Sist ut har vi den dyraste av alla, med ett pris på ofattbara 51 900 kronor. Men för denna summa får man en maskin utan dess like med en 18 tums skärm, intel i7 processor, 64GB minne, 2x256GB SSD hårddiskar samt en 1TB hårddisk. Men värst är grafiken där man får inte mindre än två pascaldrivna GTX 1080 med 8GB vardera i dedikerat grafikminne. Med pascaldrivna innebär det att korten är byggda för att möta kraven från nästa generations displayer, inklusive VR, ultrahög upplösning och flera bildskärmar. Enda nackdelen, bortsett från det astronomiska priset är vikten på 5,5 kg, den klart tyngsta av de tre datorerna listade här.