Valet av dator, prestanda eller kvalité – Hur fattar man rätt beslut?

Ett problem som många har när det gäller valet av dator, speciellt om det är föräldrar som skall köpa en dator till hemmet, en dator som då skall användas av alla familjemedlemmar. Vad är det man bör fokusera på, ska det vara en maskin som är fokuserad på hög prestanda, hög kvalité eller räcker det med en budget variant. En annan fråga är vilket märke det är man ska köpa, ska det vara en HP, eller en Dell, eller en ASUS, för att bara nämna några av alla de olika varumärken som finns tillgängliga. Valet man ställs inför som datorköpare är otroligt omfattande och kan ibland ses som en enorm djungel speciellt för den som inte är allt för insatt i ämnet och det gör knappast saken lättare när man pratar med personer inne i olika butiker, i hopp om att få köpråd. Problemet här är att säljaren har som mål att försöka sälja så mycket som det går eller med siktet inställt på att sälja så dyra maskiner som möjligt och därför då ”översälja” en produkt till köparen, en produkt som är betydligt mer avancerad eller nödvändig för konsumenten, baserat på de behov och önskemål som denne ställt. Utöver detta tillkommer sedan säljarens personliga åsikter och favoriter och detta är svårt att undgå då vi alla har vår egen smak. Men bara för att en säljare kanske föredrar att köpa en ACER, betyder detta inte nödvändigtvis att just detta märke är det bästa eller bäst lämpad för dig och dina behov.

Identifiera dina behov

Innan du ens beger dig ut till butiken eller genomför ditt köp online, om du föredrar att handla online, då bör du sätta dig ner och prata med övriga familjemedlemmar och identifiera vad för behov ni har och således vart eller på vad ni bör fokusera på i valet av dator. Ska den användas inom onlinespel, då är det kanske på sin plats att skaffa en speldator och således ha fokus på både prestanda och kvalité. Ska den istället användas primärt för arbete, då krävs det inte nödvändigtvis allt för avancerad grafik så bildkvalitén behöver då inte heller vara ett fokus och prestanda är då den viktiga aspekten. En arbetsdator har sällan behovet av att ha avancerade grafikkomponenter installerat, utan istället en snabbare processor, större lagringsutrymme och mer minne.

Rör det sig mer om en familjedator vars främsta syfte kommer att vara att surfa på nätet, kanske spela några enklare spel och inte göra allt för avancerat arbete på den, då kan det mer än väl räcka med en budgetdator.

Nästa fråga du bör ställa dig är om du ska skaffa dig en bärbar eller stationär dator? Här måste du ställa dig frågan om du har behov av att ta den med dig om ni ska ut på en resa, ut på landet eller liknande eller om den bara ska stå hemma. Finns det inget behov av att vara mobil i användningen, då rekommenderar jag att ni skaffar en stationär, då denna är enklare att reparera och uppgradera om detta skulle krävas och livslängden på en dator av denna typ kan således göras betydligt längre jämfört med en dator. Med en stationär dator behöver man inte heller oroa sig för batterikapaciteten.

Sök köpråd online

När ni identifierat ert behov, då kan ni börja rådfråga individer online vad som skulle bara bäst lämpad för er, utifrån dessa angivna behov. Istället för att söka råd från en individ så som säljaren i butik, då rekommenderar istället att du använder dig av forum eller webbsidor som har kundrecensioner av olika datorer ämnade för olika saker, i en rad olika priskategorier. Varför inte utnyttja denna enorma och samlade erfarenhet som finns online. Vi kan inte alla vara experter på datorer så varför då inte rådfråga folk som är och då fråga vad flera personer tycker. Då dessa personer inte har något direkt eget-intresse i sina svar, så kommer du förhoppningsvis också få raka och ärliga svar, baserat på det du nämnt.

När du sedan fått råd om vad för typ av dator du ”bör” skaffa dig först då kan du börja söka runt i butiker eller onlinebutiker. Mitt råd är att du söker runt online först och hitta alternativ som tilltalar dig. Var dock beredd på att om du prompt ska handla i en fysisk butik, då kanske inte just den modellen du valt, finns tillgänglig där.

När du plockat ut några olika alternativ, rådfråga då experterna igen, fråga vilken av maskinerna dom skulle ha valt om dom var i din situation. Den dator som då får flest rekommendationer, är då högst troligt den du bör köpa, där du får valuta för dina pengar och där dina behov uppfylls. Kom ihåg, du behöver inte sikta in dig på en dator för tiotusentals kronor om det bara ska vara för familjen, en budgetdator för någon tusenlapp kan vara mer än tillräckligt. Ska ni handla online, då kan jag varmt rekommendera komplett.se, en internetbutik som jag har använt genom åren och aldrig haft några problem med, även när produkten gått sönder.