Stationär kontra bärbar dator – Del 2

Så gott som alla hem har idag någon form av dator, om det är barnen som har en för skolarbetet, du som har en för arbetet eller mor- eller farföräldrarna som har en för att kommunicera med sina barn. Vad det än gäller så är behovet av den dator stort men frågan är, ska det vara en bärbar eller en stationär.

I den första delen gick jag igenom lite av fördelarna med att ha en stationär, fördelarna med att kunna uppdatera en stationär dator utan att behöva byta ut alla delar eller köpa en helt ny. NI kan helt enkelt välja vilken komponent ni vill uppgradera och bara byta ut den. Vill ni uppdatera hela datorn å byta ut de fyra hörnpelarna i datorn, processor, minne, hårddisk och grafikkort, varför då inte ta en åt gången, en denna månad följt av nästa del efterföljande månad. Detta är också en fördel när något går sönder. NI tvingas inte byta ut hela datorn eller ett större paket i den, utan kan plocka ut delen som är sönder och ersätta den med en ny, vilket blir betydligt billigare jämfört med reparationer av en bärbar. Du kan inte bara ersätta, du har också möjligheten att utöka tre av dom fyra hörnpelarna, minne, hårddisk och grafik. Behöver du mer lagringsutrymme, då finns det i regel möjlighet att koppla in minst fyra hårddiskar vilket medför att du har mindre risk att förlora något om en av hårddiskarna skulle gå sönder eller om operativsystemet skulle krascha och du tvingas formatera systemdisken. Du kan exempelvis ha tre diskar i datorn, en för systemfiler och program, en för arbete och personliga filer och en tredje som fungerar som en back-up där du regelbundet lagrar en backup av allt ert viktiga material.

Skulle du hitta ett nytt spel men grafikkortet inte riktigt klarar, istället för att gå ut och köpa det senaste, kan du köpa ett identiskt kort till det du har i datorn och köra de två korten i så kallat SLI-läge där dom två arbetar som ett, vilket ger er möjlighet att spela även de mer grafikkrävande spelen. Med två medelmåttiga kort kommer ni också komma undan billigare än om ni skulle gå och köpa det senaste som i regel kostar tusentals kronor, bara för ett kort.

Nackdelen med stationär

Den största nackdelen med en stationär är just att den är stationär, du kan inte ta med den i bilen, på tåget eller flyget, du har inte möjligheten att använda den när du befinner dig på resande fot. När den är installerad så är det inte det lättaste att flytta den, då ni först måste flytta själva datorn, därefter skärm, tangentbord och mus. Dessa sistnämnda delar är också en nackdel ni det är något ni måste köpa vid sidan av datorn, för att få ett fungerande system, något som allt är inkluderat i den bärbara datorn. Du behöver också en dedikerad plats där du ska ha datorn placerad, alltså ett skrivbord eller liknande, som tar upp plats i hemmet.