Skillnaden mellan laptop och stationär dator

Förr var det nästan en självklarhet att köpa en stationär dator om man ville ha en bra dator eftersom den stationära datorn klarade av mycket mer än vad en laptop gjorde. På den stationära datorn kunde man spela kraftfulla spel och utföra andra lite tyngre arbeten medans det var svårt att göra det på en vanlig laptop men med tiden har det förändrats och idag väljer de flesta att köpa en laptop över att köpa en stationär dator men vad är egentligen den stora skillnaden mellan en dator som är stationär och en laptop?

Vilken dator är bäst? Är det en smaksak eller beror det fortfarande på vad det är man använder datorn till? De som köper stationära datorer idag är ofta de stora spelarna men såklart förekommer det att andra fortfarande väljer en stationär dator före en laptop. Varför många ändå väljer att köpa en laptop beror på den utökade populariteten till laptoppen vilket dels beror på att utvecklingen kring laptoppen har blivit riktigt bra genom åren som gått.

Den stora skillnaden mellan en laptop och en stationär dator är att även om man i stort sätt kan utföra samma saker på datorerna idag så klarar den stationära datorn av mer. Ett exempel är att luftgenomstörmingen på en laptop är sämre än på en stationär dator vilket är anledningen till att laptopparna ofta blir varma vilket idag ofta kan lindras med hjälp av att använda en kylplatta tillsammans med datorn. Sedan är en laptop med samma prestanda som den stationära datorn dyrare vilket då såklart innebär att köper man en dyrare stationär dator så kommer den också att vara bättre än laptoppen.

Vilken dator ska man välja?

Att det finns många fördelar med en stationär dator är givet då man helt enkelt får ut mer för pengarna genom att använda en stationär dator. Det som ändå gör att många människor tycker om att använda sig av en laptop mer än en stationär dator är datorns enkelhet. Även om en stationär dator är bättre så är nästan alla nya laptoppar idag tillräckligt bra. Frågan blir mer hur pass bra dator man egentligen behöver och det beror helt och hållet på vad man ska använda datorn till. Spelar man kraftfulla spel eller bygger upp hemsidor är chansen stor att det behövs en dator som är starkare än om man endast behöver en dator för att surfa runt på nätet och utföra enklare ärenden. Det som är enkelt med laptoppen är att den både är bra och smidig, det är möjligt att ta med datorn överallt vilket inte är riktigt lika enkelt med en stationär dator. Det är också enklare att uppgradera en stationär dator än vad det är med en laptop. Beroende på vad man behöver använda datorn till avgör om man klarar sig med en vanlig laptop (som också är bättre med en högre prisklass) eller behöver en stationär dator. Det beror på en själv och ens behov och det finns såklart både positiva och negativa egenskaper med båda datorerna.