Köpråd när det gäller bärbar dator – Speldator

Detta blir mitt tredje inlägg angående köpråd gällandes bärbara datorer. Först ut var det familjedatorn, vad den behöver och inte behöver ha och vad man skulle kunna göra för att öka nyttjandet av den. Näst ut tog jag en titt på arbetshästen, eller en bärbar dator för arbetet, något som uppfyller de krav vi ställer, kan leverera det lilla extra när det behövs, utan att behöva kosta oss en halv förmögenhet. I både dessa kategorier kan man komma undan relativt billigt när det gäller priset, då man kan prioritera bort saker som man nödvändigtvis inte behöver, som exempelvis ett avancerat grafikkort, en massa minne och en hypersnabb processor tillsammans med en extern skärm med låg responstid. Detta är dock saker som man måste fokusera på när det gäller köp av en bärbar dator vars primära fokus ligger gentemot spelvärlden och då främst de allra senaste spelen, den mest grafikkrävande typen av spel som också ska spelas i högsta möjliga upplösning. Här är det dock svårt att få allt man vill ha för ett ”rimligt pris” även om rimligt pris är olika beroende på vem som köper.

Kraven på datorn

I dom två första inläggen skulle jag här haft titel ”identifiera behoven” men i detta fall behövs det inte då vi vet vad behovet är, ett så bra system som möjligt utan att det spränger banken. Detta betyder med andra ord en snabb processor, något som här blir en sjunde generationens i7 processor från Intel. Till detta behöver vi sedan ordentligt med minne och med ordentligt menar jag minst 16GB i ramminne. Sen när det gäller hårddisken eller i detta fall, hårddiskarna så ska det finnas två installerade, en SSD som systemdisk och en lagringsdisk, gärna det också en SSD, där jag spar allt jag behöver och inte vill förlora, utifall systemhårddisken skulle krascha av någon oförgrundlig anledning. Systemdisken skulle endast innehålla operativsystem och alla de program som ska installeras på datorn, den andra hårddisken får stå för all lagring.

Fördelen med detta, att ha en dedikerad hårddisk för C: och systemfilerna gör det enkelt att rensa och formatera en dator utan att behöva förlora allt på datorn. Är denna disk sedan också en så kallad Solid State Drive och ni får garanterat den snabbaste datorn ni någonsin upplevt. Det går inte att jämföra prestanda mellan en gammal traditionell hårddisk och en SSD disk.

Sist men inte minst, speciellt inte när det gäller en speldator, är grafikkortet, som här måste vara ett dedikerat kort och i mitt fall ett kort från Nvidia, något som har med personlig smak att göra. Andra föredrar AMD Radeon kort men jag har så länge jag kan minnas använt mig av Nvidia och har aldrig haft några större problem med dem. Kortet måste vara kapabelt att kunna köra dom senaste spelen vilket innebär att jag skulle gå för ett GTX 1050 eller bättre. Visst kan ni köra med ett GTX 1070, den allra senaste versionen men räkna då med att ni behöver betala, då den billigaste speldatorn jag hittade på komplett hade en prislapp på över 20,000 kronor. Går ni för ett GTX 1050 eller 1060, då kan ni hitta en dator från 12,990 till 16,990 kronor.

Lycka till nu med ert datorhandlande, hoppas jag har kunnat hjälpa er lite inför valet av dator!