Köpråd när det gäller bärbar dator – Familjedatorn

Att gå och köpa sig en ny dator kan vara en skrämmande tanke, speciellt om vi tittar på det enorma utbud av datorer som finns idag, datorer som kanske bara skiljer sig med en enda komponent vilket i sin tur kan göra det nästintill omöjligt för något som inte är datakunnig, att hitta eller välja rätt produkt för sitt behov. Även personer som jag själv, som kan lite mer än den dagliga användaren, har även jag svårt att bestämma mig för vilken dator jag ska köpa. Jo jag sitter i skrivandes stund och jagar en ny arbetsdator till mig själv men då jag kan en del om datorer så har jag också ett antal krav som datorn måste uppfylla, för att kunna klara av det jag vill att den ska göra men också vara kapabel till att göra andra krävande saker om det så skulle behövas. Visst, har du obegränsat med pengar, då är valet inte allt för svårt. Du bestämmer exakt vad du vill ha i datorn och letar sen upp en som uppfyller ALLA dessa krav, men har du en budget men fortfarande vill ha en enastående maskin, då kräver det lite finess och tålamod, till dess att du hittar den exakta produkten du är ute efter.

Användningsområde

Innan du beger dig ut i denna djungel av datorer, vare sig du shoppar online eller går till butiker, så måste du först ta reda på vad ditt behov är och detta gör du genom att tänka igenom vad du ska använda datorn till. Ska det vara en familjedator som alla familjemedlemmar ska använda sig av då behöver kraven inte vara allt för höga, då det rör sig om dagligt bruk. Finns det barn som är i tonåren, då kanske ett lite bättre grafikkort kan vara en idé då ungdomar gärna vill spela lite mer grafikkrävande spel. Det kan också vara på sin plats att ha gott om utrymme på datorn så att alla familjens filer, mappar, program och dokument får plats. För att hålla isär allt rekommenderar jag också att ni skapar användarkontot till respektive familjemedlem, på så sätt blandas inte era filer och dokument ihop utan allt sparas under respektive användares dokumentmapp.

Anledningen till att jag väljer en bärbar istället för en stationär är att en bärbara mer än väl kan ersätta en stationär på alla sätt och vis, bortsett från samma frihet och förmåga att uppgradera datorn. Men då bärbara datorer idag är relativt billiga och priset fortsätter att falla, kan ni byta ut datorn vart tredje till fjärde år utan att behöva bli pank varje gång ni gör. Det enda jag skulle investera i när det gäller en familjedator är en extern skärm så att det är enklare att se eller skaffa en HDMI kabel och koppla ihop datorn med er TV, tillsammans med ett trådlöst tangentbord och mus. På så sätt kan ni förvandla er TV till dataskärm och hela familjen kan då få möjligheten att ta del av filmer och liknande som streamas från olika webbsidor online.

När användningsområdet är identifierat, då vet ni vad ni behöver och kan sedan börja leta efter en prisvärd maskin inom er budget.