Köpråd när det gäller bärbar dator – Arbetsdator

Vare sig det rör sig om att köpa en dator till familjen, en till arbetet eller bara en för att använda själv hemma, så finns det något för alla smaker och framför allt plånböcker. Men frågan är, behöver du verkligen spendera 20–30,000 kronor på en bärbar dator för att verkligen få dig en bra, tillförlitlig och snabb dator? Svaret är nej, det behöver inte kosta dig en halv förmögenhet. Jag är som sagt själv på jakt efter en dator och min budget i detta ligger på mellan 7500–9000 kronor sammanlagt. Nej, jag kommer inte kunna köpa mig en så kallad värstingdator som har alla de bästa komponenterna som pengar kan köpa men för detta får du dig en full tillräcklig arbetsdator som också klarar av att hantera de mest avancerade spelen som finns på marknaden men också hantera mer krävande program.

Identifiera behovet

Ännu en gång så måste vi först och främst identifiera vårt behov, vad vårt syfte är med datorn vi ska köpa och i detta fall ska den använda som en arbetsdator, vilket gör att vi kanske vill ha en processor som är något snabbare än ”medel”, ha lite mer minne installerat och ordentligt med lagringsutrymme och du kan få allt detta och mer därtill, som ett dedikerat grafikkort till skillnad mot integrerade grafikkort som de billigare maskinerna levereras med.

Den budget som jag har gör det möjligt för mig att få allt detta och lite till, få en snabbare processor men inte den snabbaste. Du får också ordentligt med minne i datorn, mellan 8-16GB samt att du kan få två hårddiskar i datorn, en ämnad helt och hållet till operativsystemet och arbetsfiler, samt ytterligare en för lagring av stora filer, filmer och annat som kräver gott om lagringsutrymme.

Fördelen med detta, att ha en dedikerad hårddisk för C: och systemfilerna gör det enkelt att rensa och formatera en dator utan att behöva förlora allt på datorn. Är denna disk sedan också en så kallad Solid State Drive och ni får garanterat den snabbaste datorn ni någonsin upplevt. Det går inte att jämföra prestanda mellan en gammal traditionell hårddisk och en SSD disk.

Köp inte första bästa

Nu när du vet vad du behöver och du har en avsatt budget för datorinköpet, då kan jakten på den perfekta arbetsmaskinen inledas. Den budget som jag har bestämt mig för att spendera är tillräckligt för att ge mig allt jag nämnt ovan. Du får en processor som är snabbare än ”medel”, en så kallad i5 processor. Budgeten ger också tillräckligt med minne då du får minst 8gb installerat på maskiner inom denna priskategori. Men det är nästa detalj som ni fokusera på, installerade hårddiskar. Kontrollera om det finns två hårddiskar installerat och att systemdisken (den mindre av de två) är en SSD disk. Hittar ni en maskin som uppfyller dessa krav, ta då en närmare titt på produktens recensioner, om det finns några. Förhoppningsvis har tidigare kunder lämnat sina åsikter om vad de anser om datorn, dess för- och nackdelar. Det finns inget bättre omdöme än ett omdöme från en opartisk kund, en person som inte har något att tjäna eller förlora på att lämna sin åsikt.