Hörlurar genom tiderna

Hörlurar genom tiderna

I modern tid är hörlurar en världslig teknik som vi likväl har stor nytta och användning av. De små högtalarna som vi vardagligt bär runt huvudet har en intressant historisk utveckling och har utgjort en väldig nytta för olika typer av kommunikation. När man funderar över hur vi använder oss av hörlurar idag så tänker man kanske först och främst på ett utmärkt, bekvämt och privat sätt att lyssna på musik. Något som förmodligen inte är lika vanligt att fundera över är de allra första användningarna för tekniken, däribland de telefonoperatörer vars händer behövde vara fria under arbetet.

Första hörlurarna

De allra första hörlurarna var otympliga föremål som fyllde just det behovet under det sena 1800-talet. Ett enstaka par som en telefonoperatör kunde använda vägde upp till 4 kilo. Inte förens flera år senare utnyttjades en variant som gjorde det möjligt att lyssna på musik. Denna prototyp var dock stationär och hade mer liknelse med en läkares stetoskop och påminner inte mycket om dagens hörlurar. Den amerikanska flottan använde sig också utav hörlurar senare under 1910-talet. Dessa var uppfunna och handgjorda av ingenjören Nathaniel Baldwin, då militären var den enda köparen han lyckades intressera. Ljudkvalitén bland dessa typer var förhållandevist primitiv jämfört med modernare standard. Den här tekniken lade dock en otroligt viktig grund för andra att utveckla den här teknologin.

För musiklyssning

De första hörlurarna som överhuvudtaget gick att köpa som privatperson var DT-48:orna, som kom ut 1937, tillverkade av Beyerdynamic, ett tyskt företag som främst tillverkade högtalare innan denna innovation. De var de allra första dynamiska hörlurarna som praktiskt gick att lyssna på i hemmet. År 1958 utgör ytterligare ett framsteg inom industrin då John C. Koss i samarbete med ingenjören Martin Lange, uppfann de allra första hörlurarna SP/3, som utnyttjade stereoljud. Detta var en helt ny teknik som tog marknaden med storm. Stereoljudet erbjöd en helt ny upplevelse när det kom till att njuta av musik. Lyssnaren fördes närmare till musiken och ett ljud som tidigare aldrig upplevts.

För musiklyssning

Sonys lansering av deras Walkman 1979, etablerar ett enormt steg för att popularisera hörlurar. Den här musikspelaren var smidig, bärbar och gjorde det möjligt att lyssna på musik oavsett plats. Sonys Walkman blev extremt populär inte bara som ett verktyg att lyssna på musik med, utan även som modeaccessoar. Längre in på 80-talet introducerades mindre varianter av öronsnäckor som gick in i örat istället för utanpå och därmed vidare utökade användningen och funktionen av hörlurar.

Hörlurar idag

I modern tid är hörlurar mycket annorlunda från äldre typer och används betydligt mer regelbundet. Utveckling i både bekvämlighet och ljudkvalité är framstående. Även utseendet av dagens hörlurar är i vissa fall lika viktigt som själva ljudet. Trådlösa hörlurar som utnyttjar bluetooth är framstående i dagens marknad p.ga deras smidighet och komfort. Ytterligare innovationer inom smidighet, rörlighet, komfort och unik design verkar prevalent inom en snar framtid. Likt hur Sonys Walkman inte bara fyllde en roll för att lyssna på ljud utan även som accessoar, reflekterar märken som Bose ett liknande fenomen då designen, märket och utseendet utgör en stor vikt för konsumenten.