Fördelen med stationär dator kontra bärbar – Del 1

Att ha en dator är idag mer eller mindre ett måste för dom flesta av oss men frågan är vad för typ av datorn man bör skaffa. För att kunna svara på den frågan måste du ställa dig en rad andra frågor, varpå svaren från dessa kommer ge dig en klar bild över vad du behöver. För många idag är en bärbar dator det självklara valet över att ha en stationär och detta har självfallet sina för- och nackdelar, som med allt annat här i livet. Fördelen med en bärbar är att du är mobil, att du inte är bunden till en och samma plats vilket gör att du kan komma åt alla dina filer, göra ditt jobb eller exempelvis se på film vart du än befinner dig. Nackdelen med en bärbar är dess sårbarhet. Går något sönder i en, kan du i värsta fall tvingas köpa en helt ny dator.

Fördelen med stationär

Fördelarna med en stationär dator är många. Går något sönder i en stationär så har du många gånger möjligheten att bara byta ut den individuella komponenten istället för hela datorn och således komma undan betydligt billigare. Dessutom har du också större möjligheter att uppgradera en stationär dator jämfört med en bärbar. Visst, i en bärbar kan du byta ut eller utöka minnet och hårddisken men du har begränsat utrymme där i många fall det bara finns två platser för minnen och bara en plats för en intern hårddisk. En stationär dator i sin tur har i regel fyra minnesplatser med stöd för betydligt mer minne jämfört med en bärbar och du har även möjligheten att installera fler hårddiskar, där möjligheten att ha fyra stycken i regel är standard.

Men den största fördelen med en stationär är möjligheten att konfigurera den efter dina exakta önskemål och specifikationer. Du har möjlighet att välja vad för moderkort du vill ha, vilken processortyp och hastighet, vilken typ av minne och hur mycket, om du vill ha en eller flera grafikkort samt en eller flera hårddiskar. Allt detta kan installeras i ett chassi som ni valt, något som ni tycker är inte bara snyggt utan också funktionellt samt att ni kan välja hur stor strömförsörjning ni behöver.

En stationär behöver inte heller nödvändigtvis bytas ut för att förbättra prestandan utan ni kan ha en stationär i många år och bara uppgradera de specifika element ni önskar förbättra. Är datorn ett par år gammal och ni vill ha en snabbare dator, då kan ni med enkelhet byta ut processorn, utökat minnet och/eller installera en snabbare hårddisk som tillsammans mer eller mindre gör datorn till hen helt ny dator och detta till en betydligt lägre kostnad jämfört med vad det skulle kosta att köpa en ny, framför allt en ny bärbar. Att få en snabbare laptop som är ett par år på nacken kräver i regel att ni tvingas köpa en ny vilket medför en betydligt större investering. Som ni ser så har ni betydligt större valmöjligheter och egen möjlighet att påverka er dators prestanda om ni har en stationär istället för en bärbar.