Den ultimata stationära speldator del 2

Detta är den andra delen i denna artikelserie där jag skriver om den ultimata speldatorn, något som numera är en möjlighet för seriösa spelare online, då allt fler och fler lyckas bli professionella spelare och som följd, även får sponsorer vilket då ger dem möjligheten att bygga exakt vilken maskin de vill, utan att behöva oroa sig om vad plånboken säger. Med alla de senaste och bästa komponenterna, tillsammans med den mängd som vi önskar, som exempelvis riktigt mycket minne, två eller fler grafikkort av värstingmodell, en processor som levererar allt och lite till, snabba hårddiskar och skärmar med låg responstid, kapabla att köra spel i 4k upplösning, och utrustning som är bäst lämpade för spel.

Så här långt har jag valt en processor, vilket blev en Intel Core i7-6900K processor på 3,2Ghz, en processor med 8 kärnor och en prislapp på närmare 12 000 kronor. Det låg mellan den och en Intel Core i7-6950X Extreme Processor men priset för den var nästan det dubbla. Till detta valde jag ett moderkort och minnen.

Fortsättning på Shoppinglistan

Med tre av huvudkomponenterna avklarade, är det nu dags för grafikkort och hårddiskar. Valet av ett grafikkort som kan leverera det som behövs och mer där till speciellt i SLI läge är Asus GeForce GTX 1080 ROG Strix Gaming till ett sammanlagt pris på 16 000 kronor. Hårddiskarna jag väljer kommer vara SSD diskar, så klart, med tanke på att dessa inte har några rörliga komponenter vilket gör att responstiden och överföringshastigheter är i en klass för sig jämfört med gamla, traditionella hårddiskar.

Då moderkortet stöder NVMe hårddiskar kommer jag använda mig av en sådan som systemdisk där jag installerar operativsystemet på och de program som jag behöver. Alla spel kommer sedan att installeras på en separat disk, så att jag inget går förlorat utifall systemhårddisken skulle krascha eller behöva en formatering. Fördelen med en NVMe version är farten då den använder sig av PCI-E 3.0 x4 formfaktor. Hårddisken har en läs/skriv hastighet på 3,500/21,000 Mb/s. Det blir en Samsung 960 EVO 1TB M.2 PCIe SSD som system samt Samsung 960 PRO 2TB M.2 PCIe SSD för lagring. Prisen för dessa två landar på omkring 5000 kronor för 1TB och strax över 13,000 kronor för 2TB

Allt detta kommer att monteras i ett stilrent chassi, Cooler Master Cosmos II Ultra Tower, som ger utmärkt utrymme för allt, och som är förberett för vattenkylning vilket är ett stort plus och måste i en prestationsmaskin som denna. Chassit kommer utan ett nätverksaggregat så vi måste köpa ett sådant också och valet föll här på Cooler Master V1200, 1200W PSU som levererar all den ström vi behöver och betydligt mer därtill. Det behövs inte 1200W men bättre att ha kapacitet för mer än att köpa något som inte kan leverera det som behövs. Priset för PSU ligger på 2600 kronor.  Detta kommer sedan kopplas ihop med två stycket Philips 27″ LED 273E3LHSB skärmar som levererar otroligt bra ljusstyrka och en snabb responstid på 2 ms. Priset för dessa ligger på 1990kr styck, så 3980 kronor sammanlagt.

Återstår nu är bara till att bygga ihop datorn och installera operativsystemet och ni har sedan en väldigt kraftfull speldator, med ett slutpris som landar på omkring 50,000 kronor sammanlagt.