Den ultimata stationära speldator del 1

Numera är det inte bara professionella idrottsmän som blir sponsrade av företag, även den absoluta eliten inom onlinespel kan också ha turen att få ett dataföretag som sponsor, vilket gör det möjligt för den att bygga sin egen drömdator, där pengar inte är ett hinder. Detta är något som den ordinarie spelaren aldrig skulle ha råd med då ett system av denna typ lätt skulle gå lös på mellan 40–50 000 kronor om inte mer. Men då pratar vi också de allra senaste inom datateknik, de allra bästa och snabbaste komponenterna som finns på marknaden. Visst, skulle man ta de absoluta värstingprodukterna från respektive kategori, få finns det ingen hejd på vad priset skulle sluta på, då exempelvis den dyraste processorn på marknaden just nu, hos företaget Komplett.se ligger på hela 31 499 kronor men då pratar vi om en Xeon E5 processor med hela 18 kärnor vilket skulle vara overkill för denna typ av dator. En mer trolig produkt som en spelare skulle använda sig av är en Intel Core i7-6900K processor på 3,2Ghz, en processor med 8 kärnor och som kostar en tredjedel av Xeon processorn med en prislapp på omkring 11 000 kronor vilket också är den jag skulle välja.

Shoppinglistan

Då den har socket 2011–3 måste vi också hitta ett bra moderkort som passar med det som spelaren vill få ut av datorn, och precis som vanligt så har vi alla olika smaker och favoritmärken, i mitt fall är det Asus, även om MSI också tillverkare bra produkter. Då jag föredrar Asus skulle jag här välja deras ROG Rampage V Edition 10 som är ett E-ATX kort X99 kort, som är speciellt framtaget för att fungera allra bäst med de senaste Intel processorerna, så som den i7 som nämndes här ovan. Priset för detta moderkort landar på 6390 kronor.

Näst ut har vi minnet och här skulle jag välja något från tillverkaren Corsair, så som deras Corsair DDR 4 3200Mhz 32GB Dominator ROG serie som består av fyra minnesstickor på vardera 8GB och som är optimerat för Intel X99 moderkort. Priser för denna uppsättning minnen landar på 4799 kronor.

Nu kommer vi till det som kan bli riktigt dyrt, speciellt i en dator som denna vars primära fokus är spel. Jag syftar så klart på grafikkortet eller korten kanske jag ska skriva, då jag har för avsikt att köra två kort i SLI-mode. Det dyraste kortet till gängligt är ett Nvidia Quadro P6000 24GB som går lös på 70 000 kronor! Ja du läste rätt, 70 000 kronor. Det som jag tänker välja är dock betydligt billigare, med en prislapp på 7990 kronor styck. Valet faller på ett Asus GeForce GTX 1080 ROG Strix Gaming. Att köra två i SLI kanske också känns overkill men då det är en speldator så ska det inte sparas på krutet när det gäller grafik. Totalt spenderas det alltså 16 000 kronor på denna uppsättning grafikkort vilket gör att det inte finns ett enda spel ute på marknaden idag som denna dator inte skulle klara av på högsta upplösning. Korten är även redo för VR och 4k upplösning!