Den prisvärda speldatorn för 11,000 kronor eller lägre del 1

Långt ifrån alla av oss som gillar att spela spel, både på fritid och mer seriöst, har turen att få en sponsor, vilket innebär att vi måste investera våra egna pengar i att bygga en slagkraftig dator som klarar av allt vi ber den att göra och mer därtill, en dator som klarar av att spela favoritspelen på högsta upplösning och som har en skärm som stödjer detta. Därför tänkte jag nu titta lite närmare på de olika alternativ som finns där ute idag, med speldatorer som får kosta max 11 000 kronor.

Asus ROG gr8 II

Först ut har vi en färdigbyggd dator från Asus och deras ROG serie där ROG står för Republic of Gamers, vilket alltså är en speciellt framtagen dator som fokuserar på att leverera en produkt till spelaren. Datorn jag tittar närmare på här går under beteckningen ASUS ROG GR8 II och kostar 10 990 kronor hos komplett.se, en femtedel av priset för den ultimata speldator jag skrev om i det 6:e och 7:e inlägget i denna blogg.

Vad är det man då får vid köpet av denna dator? Formfaktorn är en mini-pc vilket innebär att den inte kommer ta upp mycket plats, men bara för att det är ett litet paket betyder det inte att det inte är kraftfullt, tvärtom. Hjärtat i datorn är en Intel i5 processor, sjunde generationen på 3Ghz med en maxhastighet på 3,5Ghz. Detta kommer levererat på ett Asus moderkort, tillsammans med 8GB DDR4 ramminne och en SSD m.2 hårddisk på 256GB. Men det som verkligen gör datorn till en värdig speldator är Asus grafikkort som kommer installerat, en NVIDIA GeForce GTX 1060 som kommer göra det möjligt att spela alla de senaste spelen utan några större problem. Datorn kommer levererad med Windows 10 Home 64-bit version installerad, men dock utan en bildskärm vilket innebär att slutkostnaden landar på omkring 12,500-13,000 kronor.

Speldator på en budget

Om er budget är begränsad och även 10,000 kronor är för mycket att lägga på en dator, men ni vill fortfarande ha möjligheten att spela, då kan en Komplett Gamer dator vara ett alternativ, med ett totalpris på 7999 kronor. Detta ger er en sånär som komplett dator, bortsett från en skärm. Ingår gör själva datorn och tangentbord samt mus, windows 10 samt en 3-årig garanti.

Hjärtat i datorn är en Intel Core i3 monterad på ett Asus B150m-Plus moderkort. Monterat på moderkortet har vi också 8 GB DDR 4 2133Mhz minne från Kingston tillsammans med Asus GeForce GTX 1050 Ti grafikkort med 4Gb dedikerat grafikminne. Operativsystemet kommer installerat på en 1TB 3,5” hårddisk från Seagate och det är här ni skulle märka den största skillnaden jämfört med datorn ovan. Skillnaderna på hastigheterna mellan denna traditionella hårddisk och en SSD är oerhört markanta och har ni väl valt att installera en SSD, då kommer ni garanterat inte att gå tillbaka till en vanlig hårddisk och jag talar här av egen erfarenhet. Av den anledningen skulle detta system inte vara något för mig, av just den anledningen. Skulle jag dock välja att byta ut hårddisken mot en mindre, SSD hårddisk med liknande pris, då skulle jag tveklöst kunna tänka mig detta som ett bra budgetsystem.