Den bärbara speldatorn – Del 2

I den första delen gick jag igenom vad jag tittar efter i valet av en bärbar speldator, en maskin som kan mäta sig med en stationär dator och även ersätta några av dem. Vilka komponenter som är viktigast när det gäller spel så som processorns hastighet, mängden installerat minne, vilken grafikprocessor som installerats och vilken typ av hårddisk som finns. Alla har vi våra egna favoriter när det gäller tillverkare och komponenter och i mitt fall är det Asus och MSI som gäller för bärbara datorer, med brukar som har en Intel processor tillsammans med en grafikkrets från Nvidia. Andra kanske föredrar en CPU från AMD i kombination med en GPU levererad från Nvidia eller Radeon. För mig har kombinationen intel och nvidia aldrig svikit mig, vilket också gjort att jag fortsatt att använda den, en kombination som jag nu använt i lite över tio år.

Min nya speldator

12-gaming-laptop-msi-trackpad-630-1Idag sitter jag med en ASUS X555L, en maskin vars primära fokus inte ligger på spel utan en medelmåttig maskin som klarar av en del spel men som också är en utmärkt produkt att använda i arbetet. Dock har jag precis beställt en ny speldator och ännu en gång blev det en ASUS, närmare bestämt ROG GL502VS, en maskin vars primära fokus är mot spelandet men också en maskin som är VR-redo, alltså kapabel att hantera Virtual Reality. Denna burk levereras med en Intel Corei7 processor, den 6:e generationen, 16 GB i minne vilket är full tillräckligt men ändå valde jag att uppgradera till 32GB, en 512GB SSD med 6GB/s i dataöverföringshastighet. Detta kommer göra att datorn startar upp på mindre än 30 sekunder, från att du tryckt på knappen till dess att den är redo för användning, detta tack vare att en SSD helt och hållet saknar rörliga delar, till skillnad mot vanliga hårddiskar. Den viktigaste delen i datorn är dock den grafikprocessor som finns installerad, i detta fall är det en GTX 1070 med otroliga 8GB i dedikerat grafikminne! Denna produkt kommer göra det möjligt för mig att spela alla dagens spel utan några som helst problem och spela dem på högsta möjliga upplösning, på den 15 tums skärm som datorn har eller på min externa 24-tums skärm. Den kommer också med en mini displayport, tre USB 3.0 portar, en LAN port och en USB-C Gen 2 port.

gl502vy-ds71-10

Det som får denna dator att sticka ut jämfört med andra konkurrerande märken är den typ av kylningssystem som ASUS använder sig av för att kyla både CPU men också GPU. Hyper Cool Duo-Koppar kylsystem använder värmerör och dubbla fläktsystem för att kyla CPU och GPU självständigt. Denna konstruktion maximerar kylningens effektivitet för att ge ASUS ROG Strix GL502VS den stabilitet som krävs för långa spelstunder och lan partyn.

En annan detalj som denna dator har är den så kallade G-Sync tekniken, en bildskärmsteknik som eliminerar fördröjning och skakig bildfrekvens som spelare ibland kan uppleva när dom kör med aktiv V-sync. Vad G-Sync gör är att optimera och synkronisera bildskärmens uppdateringsfrekvens med GPU:n, något som förhöjer spelupplevelsen utan att påverka systemprestandan i datorn.