Den bärbara speldatorn – Del 1

Denna blogg kommer vara dedikerad åt elektronik, främst datorer och smart tables och telefoner. Jämfört med för bara ett par år sedan så har dagens tekniska utveckling tagit oss så pass långt att man mer eller mindre inte behöver en stationär dator idag. Tidigare var det ett krav då bärbara datorer var begränsade på ett eller annat sätt, så som lagringsutrymme, installerat minne och grafik eller processorns hastighet. Detta är dock något som tillverkarna av bärbara datorer har fokuserat på den sista tiden och dagens laptops kan mäta sig med dom flesta stationära datorerna, då de idag kommer med stora, snabba hårddiskar i form av SSD, solid state drive disk som är betydligt snabbare än tidigare hårddiskar, med minne som både räcker och blir över samt grafikprocessorer som är bland dom bästa på marknaden just nu.

Visst, en bärbar dator kan aldrig bli en stationär eller ersätta en stationär fullt ut, med tanke på din möjlighet att uppgradera, utöka och byta ut komponenter i en stationär. Man har exempelvis möjligheten att installera flera hårddiskar utan att behöva använda USB, man kan installera två grafikkort som arbetar i sync samt möjligheten att köra flera skärmar på en dator. Men frågan är om man verkligen behöver all denna extra kapacitet, en bärbar dator framtagen för spel klarar idag av alla de riktigt krävande spelen utan större problem. Jag tänkte här nedan gå igenom några av de bärbara datorer som finns på marknaden nu under 2016, datorer som verkligen kan leverera det ni behöver och lite därtill, ur ett spelperspektiv.

Rekommenderade tillverkare

1-gx700_docking_19

En speldator är en speciellt framtagen laptop där tillverkaren fokuserat på att installera mycket minne och bra grafikprocessor, så att datorn klarar av att ta sig an de mest grafikkrävande spelen på marknaden. En sådan dator och ett av mina favoritmärken inom bärbara datorer är ASUS och deras ROG serie, där ROG står för Republic of Gaming. En annan tillverkare som också levererar bra speldatorer är MSI så är ni ute efter en maskin av denna typ, fokusera då på Asus eller MSI.

Under mina år där jag arbetat med datorer så har jag funnit att dessa två märken i regel erbjuder den kombination du ofta önskar dig, en kombination med SSD hårddisk, mycket minne installerat, en snabb processor och en enastående GPU (grafic processor unit eller grafikkrets). Övriga märken har allt för ofta kompromissat när det gäller någon komponent i datorn, och du kan ha svårt att hitta enheter som erbjuder alla dessa produkter i en och samma dator.

nvidia-geforce-1080-gaming-desktop-roundup-12

Funderar ni på att köpa en speldator, och då en av ASUS eller MSI:s kronjuveler, då måste ni också räkna med att behöva öppna plånboken. En dator av denna typ är långt ifrån billig vilket ni också kan se om ni exempelvis tar en titt hos onlinebutiken komplett.se Den billigaste ASUS ROG modellen går lös på 15 900 kronor och priset fortsätter sedan uppåt till närmare 30 000 kronor för den dyraste modellen. Den dyraste speldatorn från MSI, den säljs för otroliga 51 000 kronor. För detta får ni en 18-tums skärm, dubbla GTX 1080 GPU i SLI så dom arbetar tillsammans, en Intel i7 processor, 64gb minne, två SSD 256GB hårddiskar tillsammans med en vanlig 1 TB hårddisk. Nackdelen med denna dator är vikten, vem vill släpa runt på en bärbar dator som väger 11 kg!